Curatarea Bijuteriilor

Cum curatam bijuteriile din argint?

Argintul capata o culoare galbuie-maronie sau chiar neagra fie din cauza unor reactii chimice care au loc intre metal si pH-ul pielii noastre, fie in urma trecerii timpului si a nepurtarii. Acest procedeu natural se numeste oxidarea argintului.

Puritatea metalului, spre exemplu, determina cat de maleabil este argintul si cat de repede isi va pierde lustrul:  argintul .950 se indoaie mai usor si isi pierde lustrul mai repede decat argintul .925 tocmai pentru ca are o puritate mai mare, deci argintul .950 necesita mai multa atentie din partea posesorului.

 

Curățarea argintului cu pastă de dinți

Curățarea bijuteriilor din argint cu pastă de dinți este o soluție simplă, ieftină, eficientă și la îndemâna oricui, care îndepărtează impuritățile și lasă bijuteriile curate și strălucitoare. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați bijuteriile la înmuiat în apă călduță timp de 30 de minute, apoi să le curățați cu o periuță pe care ați pus puțină pastă de dinți.

 

Curățarea argintului cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, printre multe alte utilizari, este perfect si pentru a curata argintul. Ai nevoie de un bol ceramic, de putina folie de aluminiu, de apa fierbinte si de bijuterii din argint.
Se aseaza folia de aluminiu in castron, apoi bijuteriile peste folie si bicarbonat de sodiu, cat sa le acopere. Toarna apa clocotita peste bijuterii si vei observa un proces chimic care se formeaza.

Cum curățăm bijuteriile cu perle?

Pentru a menține perlele în condiție bună cât mai mult timp, este nevoie de o îngrijire specială. Deși structura lor compactă și cristalină le face foarte rezistente și durabile, suprafața lor fină se zgârie ușor și chiar și contactul cu pielea le poate deteriora. Pentru curățarea perlelor, aveți nevoie de o cârpă moale, din bumbac, fibră de bambus sau catifea, evitând materialele mai dure.

Nu folosiți niciodată obiecte abrazive pentru a curăța perlele și nici substanțe din comerț, pentru că amoniacul le poate deteriora. Umeziți cârpa cu câteva picături de apă și ștergeți perlele după fiecare purtare, una câte una. La fiecare cinci curățări, puteți folosi săpun, în care să înmuiați un bețișor din bumbac.

 

Cum curățăm bijuteriile care conțin pietre prețioase sau semi pretioase?

Pentru bijuteriile cu pietre opace, precum onixul, turcoazul sau lapis-lazuli, curățarea se face fără a folosi săpun sau alte produse chimice, deoarece pietrele pot absorbi acele substanțe și își pot pierde din culoare și din strălucire. Acestea se șterg cu o cârpă umedă, înmuiată în apă caldă.

 

Când trebuie să apelăm la un bijutier?

Bijuteriile pătate sau zgâriate necesită o curățare mai blândă și mai atentă, iar un bijutier le poate reda aspectul nou. Dacă nu sunteți sigur de soluțiile pe care este potrivit să le utilizați, un drum până la bijutier vă poate lămuri pe deplin. De asemenea, dacă aveți îndoieli cu privire la materialul din care este fabricată bijuteria, este mai bine să apelați la un specialist, care va examina bijuteria și vă va recomanda cea mai bună soluție pentru curățare.